Op vrijdag 16 juni 2017 zal Lisa van der Putten, KNO-arts bij Noordwest Ziekenhuisgroep, haar promotieonderzoek afronden met de verdediging van haar proefschrift "Diagnosis and salvage surgery of recurrent laryngeal carcinoma after radiotherapy". 

 

Voor patiënten met een bewezen lokaal recidief na (chemo)radiatie is een salvage laryngectomie met of zonder lymfklierdissectie de aangewezen behandeling, ondanks dat bekend is dat salvage chirurgie een hoog complicatierisico kent met soms teleurstellende ziektevrije overlevingspercentages ten opzichte van primaire chirurgie. Chirurgen worden geconfronteerd met de uitdaging om genoeg weefsel te verwijderen zodat de tumor radicaal verwijderd is (aangezien laryngectomie vaak de laatste optie met curatieve mogelijkheden is) én tegelijkertijd om zoveel mogelijk weefsel te sparen (aangezien uitgebreidere chirurgie geassocieerd is met een hoger complicatierisico).

Doel van het beschreven onderzoek in dit proefschrift is om de waarde van 18F-FDG-PET bij de detectie van een recidief larynxcarcinoom na (chemo)radiotherapie te onderzoeken en de uitkomsten van salvage chirurgie voor recidief tumor vast te stellen.

 

 

Terug naar overzicht