Wetenschap: publicatie van de maand mei

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Gynecomastia as a presenting symptom of Graves' disease in a 49-year-old man” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan diverse medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Nieky Mohammadnia (anios cardiologie), Suat Simsek (internist) en Frank Stam (internist).

Samenvatting
Dit artikel beschrijft de casus van een mannelijke patiënt bij wie overmatige borstontwikkeling is geconstateerd (gynaecomastie). Gynaecomastie kan voorkomen aan één of beide kanten en kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, zoals kwaadaardig weefsel, het gebruik van bepaalde medicatie of een disbalans van geslachtshormonen. Zelden is gynaecomastie het symptoom van de ziekte van Graves, een schildklieraandoening. Naast een uitleg van het onderliggende mechanisme van gynaecomastie bij de ziekte van Graves, bevat het artikel een reeks waardevolle leerpunten.

 Lees hier het volledige artikel

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

(Foto: Unsplash)