Wetenschap: publicatie van de maand maart

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten vanaf nu iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Preoperative Cerebrospinal Fluid Cortisol and the Risk of Postoperative Delirium: A Prospective Study of Older Hip Fracture Patients” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan twee medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Jos de Jonghe (geriatrie) en Alexander Houdijk (chirurgie).

 

Samenvatting
Veroudering, depressie en neurodegeneratieve aandoeningen zijn veelvoorkomende risicofactoren voor delirium bij ouderen. Deze risicofactoren worden geassocieerd met dysregulatie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, wat resulteert in een hoger cortisolniveau onder normale en stressvolle omstandigheden en een langzamere terugkeer naar de uitgangswaarde. In deze studie wordt onderzocht of verhoogde preoperatieve waardes van de cerebrospinale vloeistof (CSF) cortisolspiegel geassocieerd zijn met de eerste symptomen van een postoperatief delirium. De bevindingen van dit onderzoek ondersteunen niet de hypothese dat hogere preoperatieve CSF cortisolspiegels geassocieerd zijn met het begin van een postoperatief delirium bij oudere heupfractuurpatiënten.

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.