Manon Hanrath-Komen gaat promoveren

Op donderdag 29 oktober 2020 promoveerde Manon Hanrath-Komen, werkzaam als onderzoeker op de afdeling Oncologie van Noordwest Ziekenhuisgroep, met haar proefschrift “Clinical aspects of scalp cooling in chemotherapy induced alopecia”.

Door de toepassing van hoofdhuidkoeling kan haaruitval worden verminderd of voorkomen. Hoofdhuidkoeling heeft, afhankelijk van de soort chemotherapie, bij ongeveer 50% van de patiënten een positief effect. Farmacologische interventies om haaruitval te voorkomen zijn niet toereikend. De incidentie van haaruitval kan verminderd worden door de methode van hoofdhuidkoeling te optimaliseren.De afgelopen jaren is door het Leids Universitair Medisch Centrum, Noordwest Ziekenhuisgoep en Integraal Kankercentrum Nederland in samenwerking met verschillende ziekenhuizen in Nederland onderzoek verricht naar factoren die van invloed kunnen zijn op het effect van hoofdhuidkoeling.

De uitkomsten van het onderzoek zijn maatschappelijk relevant en toepasbaar in de lokale zorgpraktijk. Naar aanleiding van het onderzoek is de nakoeltijd van hoofdhuidkoeling aangepast waardoor patiënten korter op de dagbehandeling verblijven en hoofdhuidkoeling minder inspanning vergt.

Lees hier het volledige proefschrift online.

Voorafgaand aan de promotie vond er een symposium plaats.