'Griep zo gepiept'

 

De arts-assistenten van longziekten hebben met hun idee 'Griep zo gepiept' de prijs gewonnen voor het beste doelmatigheidsplan. Het bedenken en 'pitchen' van zo'n plan was onderdeel van het jaarlijkse aios-opleiderssymposium van Noordwest op 7 november. Arts-assistenten van alle disciplines presenteerden in totaal twaalf plannen. “En daarvan zal er niet één in de prullenbak verdwijnen”, beloofde dagvoorzitter Michael Klemt-Kropp, opleider MDL.

Het aios-opleiderssymposium werd dit jaar voor de tiende keer gehouden en was volgens directeur Betsy van Soelen van de organiserende Noordwest Academie “misschien wel de beste editie ooit.”

Het thema was doelmatig werken en dat is óók voor arts-assistenten belangrijk, benadrukte Anastasia Egorova, fellow cardiologie in Leiden, in haar openingswoord. “Zoek de leider in jezelf, volg cursussen. Niet om manager te worden, maar wel om managertaal te leren spreken. En worden wij als aios of jonge klaren niet in plannen betrokken? Dan betrekken we onszelf er wel in. Doen hoor, anders gaat de trein weg zonder ons.”

Het bleef niet bij theorie en goede woorden, want de arts-assistenten moesten samen met hun opleiders zelf concreet aan de slag. Na het bedenken van een eerste idee kregen ze in workshops 'tools' aangeboden om hun plan verder uit te werken. Aan het slot van de middag volgden twaalf presentaties, die elk maximaal twee minuten mochten duren.

Een doos chocola was er voor de aios radiologie, die hun plan het beste wisten te presenteren. De aios longziekten hadden volgens de jury inhoudelijk het beste plan voor het doelmatiger maken van zorg. Het was een nipte overwinning op de collega's van de SEH. Die gooiden hoge ogen met het idee om door een zenuwblokkade de kans op ernstige verwardheid bij patiënten met een gebroken heup terug te dringen.

Maar met één punt verschil gingen de bokaal, de cheque van 250 euro en het dartspel toch naar Tony Chiang, Daphne van der Geest en Titia Schaepman. Zij kwamen met hun opleider Karin Grijm op het idee om door middel van een sneltest vast te stellen of een nieuwe patiënt griep heeft. Als dat direct kan worden uitgesloten, hoeft de patiënt niet eerst op een isolatiekamer te worden opgenomen. Dat is prettiger voor de patiënt, zorgt voor een kortere ligduur en verlicht de werkdruk van verpleegkundigen.

Alle gepresenteerde plannen kunnen in principe in de praktijk worden toegepast, constateerde de jury. Er zal er dan ook niet één in de prullenbak verdwijnen. De aios longziekten moeten in elk geval op korte termijn aan de slag om hun plan verder uit te werken. In maart gaan zij het dan in het Disciplineoverstijgend Onderwijs (DOO) presenteren. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan, vertelden ze al, want sneltesten voor griep zijn nog deels in ontwikkeling.